Hälsingeostkaka Hälsingeostkaka. Fotograf Björn Lindberg

Hälsingeostkaka

20 l mjölk

1/5 l mjöl (28 msk)

2 msk ostlöpe

 

Blanda mjölk och mjöl i en kastrull och värm till 34°, använd termometer. Rör hela tiden i kastrullen så att värmen blir jämt fördelad. Rör ner ostlöpen, rör sakta ända tills mjölken börjar koagulera. Ställ kastrullen åt sidan och låt den löpa, det tar cirka en halvtimme.

Skär ostmassan i decimeterstora bitar, men rör inte om! Låt ostmassan stå svalt en timme tills vasslan släpper. Ös försiktigt upp ostmassan i en sil eller i ett durkslag med en silduk och låt vasslan rinna av i en halv- till en timme. Tippa sedan försiktigt över ostmassan i en välsmord 6-liters form. Du kan halvera satsen om du inte har en sådan stor form. Ostmassan skall fylla med råge. Ostkakan skall gräddas i vattenbad så ställ formen med ostkaka på en till hälften vattenfylld långpanna långt ner i ugnen. Vasslen som kokar över från formen bidrar också till vattenbadet.

Grädda ostkakan i ugnen max. 200°i ca 1,5 timme eller 140° i varmluftsugn. Mot slutet tar du bort den mörka skorpa som bildas på ostkakan under gräddningen och låter en ny ljusbrun yta bildas. 

Ostkakan håller i ca 3 dagar i kylskåp. Den går bra att frysa i mindre bitar.

När du skall servera kakan skär upp kakan i centimetertjocka skivor och lava skivorna i en långpanna. Häll på grädde eller mjölkblandad grädde. Värm i ugnen, 150° i 20-30 minuter, grädden skall koka in. Den djupfrysta ostkakan kan bli lite grynig i konsistensen, men när man värmer de som ovan, försvinner det.

Servera ostkakan ljummen med saftsås. Kanske lite bär i såsen och lite flagad mandel.