Gourmand World Cookbook Awards, Paris, 23 februari 2013

23 februri 2013

Boken "Nordens bästa mat" vann kategori "Best Scandinavian Cookbook in the World" i Paris. Lyssna på Radio Gävleborg. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5454671

16 december 2012

Nordens bästa mat (ICA) är nominerad till "Best Scandinavian Cookbook in the World".

Böcker från 171 länder är med och tävlar i Gourmand World Cookbook Awards. Av dessa har böcker från 86 länder nominerats till finalen i Paris.

Över hela världen är intresset för nordisk/skandinavisk mat större än någonsin. Kokböcker med influenser eller helt baserat på en skandinavisk kost publiceras i alla världsdelar. Särskilt stort är intresset i Nordamerika, Australien, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Därmed blir konkurrensen bland alla dessa kokböcker oerhört tuff. Framgången är därför mycket stor för Nordens bästa mat som har nominerats till en av de fem finalplatserna i Paris.

Nordens bästa mat av Viola Adamsson , med recept av Katja Palmdahl och foto av Tomas Yeh kommer att presenteras som nominerad från scenen på Carrousel du Louvre lördagen den 23 februari. Likt Oscarsutdelningen kommer då att tillkännages vilken som blir slutlig vinnare.

De fem böcker som lyckats nå till nomineringarna är:

Denmark – Royal Smushi (Fadl’s Forlag)
Finland – Savoy, Kari Aihinen (Paasilinna)
Greenland – Nerisassiassaatigut – Our Ingredients (KNI)
Norway – Mat fra Senja, Roger Kristiansen, Eirik Nilssen (Impuls)
Sweden – Nordens bästa mat, Viola Adamsson, Katja Palmdahl (ICA)

Text: Bo Masser vice president Gourmand International

Nordens bästa mat nominerades till och vann sedan kategori "Best Scandinavian Cookbook in the World" 2013.

Motivering

Med studier vid Uppsala Universitet belägger Viola Adamsson i Nordens Bästa Mat att den kosten är väldigt nyttig. Tillsammans med Katja Palmdahl har hon gjort en inspirerande och nyskapande bok utifrån nordiska råvaror och traditioner.